Reiser i tid: Wlodek Witeks kalotypier
Foto: Wlodek Witek
OMVISNING i UTSTILLINGEN VED GALLERI BALDER,
ONSDAG 15. MAI 2019 KL. 17:00
Det hele begynte med anskaffelsen av et gammelt mahognykamera med sorte belger. Wlodek Witeks langvarige interesse for alternative fototeknikker førte ham helt til starten, til kalotypi, den aller første fotografiske papirteknikken. Slik som fotografene tidlig på 1800-tallet foreviget store og små begivenheter og stemminger, tar Wlodek oss med på en reise, ikke bare tilbake i tid, men fra stemminger i Oslo og ut i verden gjennom Litauen, Polen, Nederland, Storbritania, Frankrike, Italia, Vietnam og nylig til Cuba. Sammen finner vi unike steder, som blir enda mer magiske fordi fotografiene fremstår som mystiske, både i uttrykk og tilblivelse. Mystiske fordi som kunstneren selv sier : fotografier laget manuelt er eksepsjonelle, et håndgripelig materiale, laget uten hjelp av elektrisitet eller digitale chips.
Teknikken Wlodek Witek bruker er kalotypi, en teknikk der fotografen selv lager et papirnegativ, eksponerer det, fremkaller og kontaktkopierer til saltpapir, som resulterer i et positiv. Metoden var opprinnelig utviklet av William Henry Fox Talbot som patenterte kalotypi i 1841. En lignende metode ble selvstendig oppfunnet i Oslo av Hans Thøger Winther (1876-1851). Hans publikasjon av foto-oppfinnelsene i 1845 har vært en inspirasjon for Witek.
Wlodek Witek er født i 1956 i Sopot i Polen, men har bodd hele sitt voksne liv i Norge. Han arbeider til daglig ved Nasjonalbiblioteket som papir og fotokonservator. Wlodek har hatt flere separatutstillinger og deltatt i en rekke gruppeutstillinger. .